Fredning av vattenområden

Vasa stad, NTM-centralen och Sundom delägarlag fredar fisken i Södra Stadfsfjärden 20.4-20.5.2023.

Nyhetsarkiv

23.03.2023
Fredning av vattenområden

Fiskeförbudet på en månad som bestämts av Vasa stad, Sundom delägarlag och NTM-centralen träder i kraft 20.4 på Södra Stadsfjärden och på de sund som leder dit samt på Metviksområdet. Förbudet gäller såväl fiske med nät, ryssjor och katsor, samt mete, spöfiske och pilkfiske oberoende av fiskart.
Orsaken till fiskeförbudet är att abborrfångsterna har minskat under de senaste åren. Fiskeförbudet på en månad har tidsbestämts till abborrens lektid och genom detta försöker man spara det nuvarande abborrbeståndet samt göra det möjligt för beståndet att återhämta sig under kommande år.

Kraftigt fiske på våren ses i fiskbeståndets storleks- och åldersstruktur. I vattnen utanför Vasa har andelen äldre abborrar varit liten, och dessutom blir antalet abborrar i sådan storlek att de kan fiskas färre mot slutet av sommaren och på hösten.

Fredningsområdet täcker vattenområdena på Södra Stadsfjärden, de sund som leder dit samt Metviken. Se närmare förbudsområde på kartan nedan.

Länk till nyhetens ursprungskälla: https://www.vaasa.fi/sv/aktuellt/fiske-forbjuds-utanfor-vasa-20-4-20-5-forbudet-galler-aven-spofiske/